Interago

Zijn zonnepanelen rendabel bij laag verbruik?

Zijn zonnepanelen rendabel bij laag verbruik? Dit moet je weten

Als je door een willekeurige wijk loopt zie je dat er op steeds meer huizen zonnepanelen liggen. Steeds meer mensen maken de overstap naar verduurzaming en willen graag hun eigen stroom gaan opwekken. Maar wat nou als je een laag energieverbruik hebt? Zijn zonnepanelen dan nog steeds rendabel?

Het rendement van zonnepanelen is vooral afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen en kunnen omzetten in energie. Bij een laag energieverbruik kan het zijn dat je minder zonnepanelen nodig hebt om in jouw energiebehoefte te voorzien. Je verbruikt simpelweg minder energie, dus je hebt minder zonnepanelen nodig om je huishouden van voldoende energie te voorzien.

Hier moet je rekening mee houden

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het wenselijk om rekening te houden met de initiële kosten en de te verwachten terugverdientijd. Zonnepanelen hebben doorgaans een lange levensduur en de besparingen op de energierekening kunnen aanzienlijk zijn, zelfs bij een laag energieverbruik. Het is belangrijk om de kosten van de zonnepanelen en de installatie ervan te vergelijken met de te verwachten besparingen. Het is mogelijk dat de initiële investering niet meteen wordt terugverdiend bij een laag energieverbruik, maar op de langere termijn kunnen de besparingen alsnog significant zijn.

zijn zonnepanelen rendabel bij laag verbruik

Verwachting over de salderingsregeling & conclusie

Op dit moment is in Nederland de salderingsregeling nog van kracht met daarbij ook de mogelijkheid om stroom die te veel is opgewerkt terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk tegen een leuke vergoeding. Bij een laag energieverbruik kan je meer stroom terug leveren aan het netwerk, dus dat lijkt voor nu interessant. Maar let wel op; deze regelingen gaan in de komende jaren veranderen dus het is niet interessant om extra veel zonnepanelen te laten installeren om meer stroom terug te gaan leveren.

Wel is het belangrijk om te kijken of je wellicht in de toekomst zelf meer stroom gaat gebruiken. Gaan er bijvoorbeeld verbouwingen plaatsvinden waarbij je verwarmingssysteem elektrisch gaat worden, of ga je elektrisch koken of misschien wil je wel elektrisch gaan rijden. Dan kan het wel interessant zijn om hier alvast rekening mee te houden als je zonnepanelen wil laten installeren.

Concluderend kunnen we stellen dat bovenal het rendement van zonnepanelen afhankelijk van de energiebehoefte, maar ze kunnen nog steeds rendabel zijn bij een laag energieverbruik.

Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving

Zonnepanelen monteren, zo geregeld!

Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

Vragen over onze blog 'Zijn zonnepanelen rendabel bij laag verbruik?'

Contactformulier