Interago

Werking zonnepanelen

Werking zonnepanelen

Op steeds meer daken liggen zonnepanelen, en dat is een goed teken! Ze helpen ons bij het opwekken van duurzame energie en kunnen aanzienlijke besparingen opleveren op onze energierekening. Maar hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk precies? In deze blog gaan we dieper in op de technologie achter de zonnepanelen en leggen we uit hoe het zonlicht precies wordt omgezet in elektriciteit.

 

Terug naar de basis!

Zonnepanelen, officieel photovoltaïsche panelen, bestaan uit verschillende componenten. Het hart van het systeem is de zonnecel. Zonnecellen zijn gemaakt van halfgeleidermateriaal, meestal silicium, dat in staat is om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Deze belangrijke zonnecellen zijn gerangschikt in een paneel en worden beschermd door een laag gehard glas.

 

De werking

Het hele proces start met zonlicht dat op de zonnecellen valt. Zonlicht bestaat uit kleine deeltjes, fotonen, die energie dragen. Wanneer de fotonen op de zonnecellen botsen, worden elektronen losgemaakt in het halfgeleidermateriaal van de zonnecellen. Dit wordt ook het wel photovoltaïsch effect genoemd.

De vrijgemaakte elektronen creëren een elektrische stroom in de zonnecel. Aan de boven- en onderkant van de zonnecel zitten metalen contacten die de elektrische stroom kunnen afvoeren.

 

De omvormer

De elektriciteit die wordt geproduceerd in de zonnecellen is gelijkstroom (DC), wat wordt gebruikt in batterijen. Echter, in het huishouden en het elektriciteitsnet gebruiken we wisselstroom (AC). Daarom is de omvormer zo essentieel in het systeem, deze zet gelijkstroom om in wisselstroom.

Als de elektriciteit is omgezet kan het gelijk gebruikt worden, of als je het niet nodig hebt, terug geleverd worden aan het elektriciteitsnet.

 

Efficiëntie en onderhoud

De efficiëntie van zonnepanelen is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Moderne zonnepaneelsystemen kunnen zelfs bij bewolkte dagen het invallende zonlicht (en soms zelfs alleen het daglicht) omzetten in elektriciteit.

Wat onderhoud betreft, zonnepanelen hebben weinig aandacht nodig. Ze moeten periodiek wel schoongemaakt worden om hardnekkig vuil te verwijderen, maar over het algemeen zijn zonnepanelen onderhoudsarm.

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.