Interago

Uitbreiden zonnepanelen

Uitbreiden zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering voor huiseigenaren die streven naar een duurzame oplossing voor hun energieverbruik. Maar wat als je merkt dat de elektriciteit die je huidige zonnepanelen opwekken niet voldoende is om te voorzien in je behoefte? Is het dan zinvol om je zonnepaneelsysteem uit te breiden? Is deze blog zullen we bespreken of het zinvol, mogelijk en/of aan te raden is.

 

Waarom zou je willen uitbreiden?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je overweegt om je bestaande zonnepanelensysteem uit te breiden:

  • Verhoging energieverbruik: het kan zijn dat je meer elektriciteit gebruikt (of gaat gebruiken) dan dat je oorspronkelijk had verwacht, bijvoorbeeld doordat je gezin is gegroeid of apparaten in huis hebt vervangen (denk hierbij aan elektrisch koken in plaats van koken op gas, CV-ketel vervangen voor warmtepomp of elektrisch gaan rijden).
  • Nieuwbouwwoning: wellicht is het je opgevallen dat er op veel nieuwbouwhuizen relatief weinig zonnepanelen liggen. Dit heeft ermee te maken dat de aannemer subsidie ontvangt voor het bouwen van huizen met zonnepanelen, maar dit hoeven er niet veel te zijn. In sommige gevallen is 1 groot zonnepaneel voldoende maar vaak zie je dat er 3 of 4 kleinere zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Vaak is dit niet voldoende om te voorzien in de energiebehoefte waardoor je ook bij het eerdergenoemde punt uitkomt.
  • Financiële besparing: een groter zonnepanelensysteem kan leiden tot een groter besparing op je energierekening omdat er meer verbruikte stroom uit je eigen zonnepanelen komt en niet afhankelijk bent van de energieleverancier.

 

Is het technisch mogelijk om uit te breiden?

Voordat je besluit om je zonnepanelensysteem uit te breiden, is het belangrijk om te bepalen of het technisch überhaupt mogelijk is om uit te breiden. Een aantal belangrijke factoren daarbij:

  • Ruimte: heb je voldoende ruimte om extra zonnepanelen te plaatsen? Dit is logischerwijs een essentiele vraag. Als je er geen ruimte voor hebt, is uitbreiden niet mogelijk.
  • Compatibiliteit: zorg ervoor dat de nieuwe zonnepanelen compatibel zijn met je bestaande systeem. Het is belangrijk dat dit wel op elkaar aansluit, omdat het anders niet samen gaat werken.
  • Omvormercapaciteit: controleer of de omvormer van je bestaande systeem voldoende capaciteit heeft om de extra energie die opgewekt gaat worden kan verwerken. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de omvormer ook te vervangen om de capaciteit te verhogen.

 

Is het financieel zinvol om uit te breiden?

Of het financieel interessant is om uit te breiden ligt heel erg aan de situatie. Wat is de reden dat je wil uitbreiden? Hoeveel kan je uitbreiden? Moeten er onderdelen van het huidige systeem vervangen worden om de uitbreiding te kunnen doen?

Als je wil uitbreiden omdat je meer energie verbruikt dan dat je opwekt, kan het financieel interessant zijn om extra zonnepanelen te installeren. Als er verder niks aangepast hoeft te worden aan je huidige systeem en ook de omvormer nog van voldoende capaciteit is, is de terugverdientijd van deze extra zonnepanelen laag. Als er wel veel vervangen/aangepast moet worden aan het huidige systeem, wordt daarmee de terugverdientijd langer is het erg afhankelijk van de situatie of uitbreiden van meerwaarde is.

 

Is uitbreiding aan te raden?

Kortom, het uitbreiden van je zonnepanelensysteem kan een zinvolle investering zijn, maar het vereist zorgvuldige beoordeling om ervoor te zorgen dat het zowel technisch mogelijk als financieel rendabel is voor jouw situatie. Bij Interago beginnen we altijd met een persoonlijk adviesgesprek om samen met jou te kijken naar je huidige situatie, wensen, stroomverbruik en dak om zo samen tot de ideale oplossing te komen.

Wil je ook gaan uitbreiden of hier meer over weten? Neem contact op via het onderstaande contactformulier.

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.