Interago

LED-verlichting

Wist je dat je met verlichting ook enorm kan verduurzamen?

De afgelopen jaren zijn er grote veranderingen geweest op het gebied van verlichting. In
eerste instantie is er een grote verandering gekomen van gloeilampen naar spaarlampen
maar inmiddels worden ook veel spaarlampen vervangen voor LED-verlichting.

Waarom?

Het allerbelangrijkste voordeel hiervan is verduurzaming. LED-verlichting verbruikt veel minder energie dan spaar- en gloeilampen. Daarnaast geeft het ook enorm veel mogelijkheden voor het gebruik van een lichtbron. Je kan allerlei armaturen gebruiken en bent niet afhankelijk van het standaard ‘peertje’. Hierdoor kan je veel meer werken metstijlen, sferen en kleuren.

Besparing

Hoeveel energie kan je dan besparen met LED-verlichting?

Door gloei- en spaarlampen te vervangen voor LED-verlichting kan je tot wel 80% energieverbruik besparen. Naast deze besparing gaat er ook veel minder warmte verloren waardoor de efficiëntie van de lamp zelf hoger is.Natuurlijk zit je dan niet op een rode lamp te wachten. Bij de nieuwe ontwikkeling is er geen rode  lamp meer. Over het algemeen zijn de nieuwe platen wit, maar inmiddels in iedere kleur en vorm te verkrijgen (zelfs in de vorm van een spiegel of een schoolbord). Dit geeft dus ook een enorme flexibiliteit in toepassing van de installatie. Zo kunnen de infraroodpanelen aan het plafond of aan de muur gemonteerd worden. Inmiddels zijn er ook modellen die je als kunstobject op de grond kunt zetten.

Kosten besparing

Kan je naast energie ook kosten besparen met LED-verlichting?

Absoluut! Door energie te besparen, bespaar je automatisch ook op kosten. Maar daarnaast zijn ook de aanschafkosten van LED-verlichting interessant. LED-verlichting is wel duurder in aanschaf dan de traditionele gloeilamp, maar als we naar de branduren kijken is de LED-lamp in verhouding vele malen goedkoper. LED-verlichting gaan namelijk tot wel 50.000 branduur mee, in tegenstelling tot een gloei- of spaarlamp die maar 1000 branduren meegaat. Dit betekent dus dat je voor dezelfde hoeveelheid branduren, 50 gloei- of spaarlampen meer moet kopen. Je kan je voorstellen dat dát in aanschaf dan weer veel duurder is dan LED verlichting.Daarnaast geeft infraroodverwarming een comfortabele vorm van warmte af omdat het dus gaat over stralingswarmte. Een ander groot voordeel: infraroodpanelen maken geen geluid (in tegenstelling tot een airco waarbij je de luchtverplaatsing kan horen) En tot slot: er is geen luchtcirculatie waardoor er geen stofdeeltjes continue opwaaien. Hierdoor heb je minder last van droge ogen, allergieën en ademhalingsproblemen zoals astma.

Nog meer voordelen?

Nog één voordeel om te benoemen: het productie- en recycleproces. Bij de productie van LED-verlichting worden geen gevaarlijke stoffen toegepast zoals het kwik bij spaarlampen. Daarnaast zijn LED-lampen volledig recyclebaar.

workplace in dark office 2023 11 27 05 08 41 utc min

Alle lampen in huis maar gaan vervangen dan voor LED-verlichting?

Hebben we je enthousiast of nieuwsgierig gemaakt naar LED-verlichting? Neem dan snel contact op met ons zodat onze adviseur je volledig kan meenemen in het duurzaam
verlichten van uw woning of bedrijf.