Interago

Thuisbatterij

Onze dienstverlening

Thuisbatterij

Als trotse eigenaar van zonnepanelen heb je de voordelen van zonne-energie al mogen ervaren. Het is niet alleen milieuvriendelijk en duurzaam, maar draagt ook bij in het verlagen van de energierekening. Maar vooralsnog schijnt de zon alleen overdag bij ons en kunnen we in de nacht geen gebruik maken van zonne-energie. Wist je dat er wel mogelijkheden ontwikkeld worden om zonne-energie te bewaren voor later gebruik met behulp van thuisbatterijen?

We nemen je mee in de voor- en nadelen van thuisbatterijen waarbij we ook rekening houden met de huidige salderingsregeling in Nederland en mogelijke toekomstige ontwikkelingen.

Thuisbatterij

De voordelen van een thuisbatterij:

Overtollige zonne-energie opslaan

Een van de grootste voordelen van een thuisbatterij is de mogelijkheid om de overtollige zonne-energie op te slaan die je systeem overdag produceert, maar die je 's nachts of op bewolkte dagen kunt gebruiken. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en je energie-autonomie vergroot. Hierdoor kun je profiteren van je zonne-energiesysteem, zelfs wanneer de zon niet schijnt.

Stabiliteit

Thuisbatterijen kunnen ook bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Tijdens piekbelastingen kunnen de zonnepanelen energie terugleveren aan de thuisbatterij in plaats van aan het elektriciteitsnet, wat de belasting op het net vermindert en het algemene elektriciteitssysteem duurzamer maakt.

Toekomstgericht

Hoewel thuisbatterijen op dit moment misschien niet de meest kosteneffectieve optie lijkt (gezien de huidige salderingsregeling), moet worden opgemerkt dat de energiemarkt voortdurend evolueert. Met de afschaffing van de salderingsregeling in gedachten, kan de investering in een thuisbatterij aantrekkelijker worden in de toekomst. Een thuisbatterij kan je helpen om meer van je eigen zonne-energie te benutten en zo de impact van veranderende tarieven te minimaliseren.

Als je op dit moment een dynamisch energiecontract hebt lopen bij een energieleverancier kan een thuisbatterij wel al interessant en kosteneffectief zijn op dit moment. Dit heeft ermee te maken dat wanneer er in veel aanbod aan stroom is (bij mooi weer) de prijs van energie heel laag is, en in sommige gevallen je zelfs moet betalen om stroom aan het net te mogen terugleveren. In dat geval is het natuurlijk ideaal als jij je eigen stroom naar je thuisbatterij kan sturen om later te gebruiken.

priscilla-du-preez-m03IgX_XFIg-unsplash groot
Nadelen

De nadelen van een thuisbatterij

Thuisbatterijen zijn op dit moment nog relatief duur in aanschaf waardoor het heel erg afhankelijk is van je persoonlijke situatie of het kosteneffectief is om aan te schaffen. De prijzen zijn wel gestaag aan het dalen gezien de ontwikkelingen op de energiemarkt.

Daarnaast heb je natuurlijk wel voldoende ruimte nodig om een thuisbatterij kwijt te kunnen. Er zijn verschillende soorten op de markt, en afhankelijk van hoeveel stroom de batterij moet kunnen opslaan nemen ze meer of minder ruimte in. Ook zijn er allerlei ‘opbouw’-pakketten waarbij je je batterij-capaciteit steeds meer zou kunnen uitbreiden in de toekomst als je dat wil. Deze ‘opbouw’-pakketten zijn stapelbaar.

Tot slot hebben thuisbatterijen ook onderhoud nodig en na verloop van tijd kan de opslagcapaciteit iets verminderen, maar dit is zeker de eerste jaren nihil.

De conclusie

Hoewel thuisbatterijen op dit moment misschien nog niet de meest kostenefficiënte optie lijken, kunnen ze een waardevolle investering worden in de toekomst. Met de voortdurende evolutie van de energiemarkt en de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling, kunnen thuisbatterijen je helpen om meer controle te krijgen over je eigen zonne-energie. Als je bereid bent te investeren in duurzaamheid en onafhankelijkheid, kan een thuisbatterij de juiste keuze zijn voor jou. Vraag via onderstaand contactformulier een vrijblijvend adviesgesprek aan.