Interago

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming

Bij infraroodverwarming wordt vaak gedacht aan het simpele goedkope paneeltje van de bouwmarkt, die eigenlijk matige warmte verspreid en daardoor net niet naar wens is. Helaas zorgt dit algemene beeld voor een negatieve kijk op infraroodverwarming. Bij Interago willen we graag de voordelen benadrukken van infraroodverwarming en de mogelijkheden aankaarten om er zo optimaal mogelijk gebruik van te maken.

Wat is nu eigenlijk infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is heel simpel gezegd: ‘verwarming aangestuurd door elektriciteit’, maar het werkt net even anders dan elektrische verwarming. Elektrische verwarming werkt namelijk door middel van convectieverwarming. Hierbij wordt de lucht in de hele ruimte verwarmd. Infraroodverwarming maakt geen gebruik van convectieverwarming, maar van stralingsverwarming. Infraroodverwarming is direct te voelen, net als de stralingswarmte van
de zon. Infraroodverwarming maakt gebruikt van infraroodstraling om deze stralingswarmte
af te geven.

Toepassing

Hoe kunnen we infraroodverwarming toepassen?

Vroeger kenden we infraroodverwarming vooral van de rode lampen (infraroodsauna’s en terrasheater) maar gelukkig heeft de ontwikkeling van infraroodverwarming niet stilgestaan de laatste jaren. De laatste paar jaar ligt de aandacht voor ontwikkeling in het gebruik voor binnenshuis zoals, (thuis) kantoren, bedrijfsruimtes, badkamers, hallen en ook leefruimtes zoals bijvoorbeeld de woonkamer of keuken.
Natuurlijk zit je dan niet op een rode lamp te wachten. Bij de nieuwe ontwikkeling is er geen rode lamp meer. Over het algemeen zijn de nieuwe platen wit, maar inmiddels in iedere kleur en vorm te verkrijgen (zelfs in de vorm van een spiegel of een schoolbord). Dit geeft dus ook een enorme flexibiliteit in toepassing van de installatie. Zo kunnen de
infraroodpanelen aan het plafond of aan de muur gemonteerd worden. Inmiddels zijn er ook modellen die je als kunstobject op de grond kunt zetten.

Toepassing

Wat is het grote voordeel van infraroodverwarming?

Het voordeel van infrarood zit hem in de efficiëntie. Zoals eerder genoemd, infraroodverwarming maakt gebruik van stralingswarmte (in tegenstelling tot convectiewarmte). Dit geeft al snel een besparing van 30% op de energiekosten. Deze besparing zit ‘m dus in het soort verwarmen, maar ook in de opwarmsnelheid van het infraroodpaneel.
Daarnaast geeft infraroodverwarming een comfortabele vorm van warmte af omdat het dus gaat over stralingswarmte. Een ander groot voordeel: infraroodpanelen maken geen geluid (in tegenstelling tot een airco waarbij je de luchtverplaatsing kan horen)
En tot slot: er is geen luchtcirculatie waardoor er geen stofdeeltjes continue opwaaien. Hierdoor heb je minder last van droge ogen, allergieën en ademhalingsproblemen zoals
astma.

interior of modern living room with sofa 3 d rende 2023 11 27 05 21 46 utc min

Monteren binnen één werkdag

Hebben we je enthousiast of nieuwsgierig gemaakt naar infraroodverwarming? Neem dan snel contact op met ons zodat onze adviseur je volledig kan meenemen in het duurzaam verwarmen van uw woning of bedrijf.