Interago

Sedumdaken

Onze dienstverlening

Sedumdaken

Een sedumdak, ook wel een groendak of vegetatiedak genoemd, is een dakbedekking die begroeid is met vetplanten van het geslacht ‘Sedum’. Deze vetplanten zijn laagblijvend, hebben dikke bladeren en zijn in staat om water op te slaan. Hierdoor zijn ze perfect voor droge en zonnige omstandigheden. Sedumdaken worden steeds populairder vanwege hun vele voordelen voor het milieu, maar daarnaast ook vanwege de mooie natuurlijke uitstraling. 

Sedumdaken hebben in eerste instantie vooral veel voordelen ten aanzien van verduurzaming. Ze verminderen de belasting van het milieu door het verminderen van het energiegebruik in gebouwen. Ze zorgen namelijk voor een thermische isolatie waardoor het gebouw in zowel de zomer als de winter een stabielere binnentemperatuur behoudt. Dit leidt tot minder gebruik van verwarming en airconditioning, wat resulteert in een lager energieverbruik.

Daarnaast kunnen sedumdaken grote hoeveelheden water vasthouden, waardoor ze helpen bij het reguleren van regenwaterafvoer. Dit vermindert overbelasting van de riolering en draagt ook bij aan het voorkomen van overstromingen bij hevige regenval.

Sedumplanten filteren de lucht, en daarmee dus ook de schadelijke stoffen en CO2. De luchtkwaliteit rondom het gebouw zal hierdoor verbeteren en dat draagt weer bij aan een gezondere leefomgeving.

Biodiversiteit

Maar naast deze duurzame voordelen hebben sedumdaken nog meer voordelen. Zo bevorderen ze de biodiversiteit door het creëren van een habitat voor insecten en vogels, verlengen ze de levensduur van het dak door het te beschermen tegen extreme weersinvloeden en UV-straling, verminderen ze geluidsoverlast vanwege het dempende effect en verminderen ze stedelijke hitte-effecten wat vooral in dichtbevolkte gebieden voorkomt.

a57b3fc4-1cfd-49ee-a240-a41b2374f850
Sedumdaken

Aandachtspunten

Naast tal van voordelen, zijn er wel enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. De initiële investering voor een sedumdak kan hoger zijn dan een traditionele dakbedekking. Op langere termijn is het wel te overwegen dat de energiebesparing en langere levensduur kan zorgen voor een goede investering.

Daarnaast zijn sedumdaken over het algemeen zwaarder dan een traditionele dakbedekking, zeker omdat ze ook het regenwater vasthouden. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de constructie van het gebouw het extra gewicht kan dragen.

Tot slot is er dan nog het onderhoud van sedumdaken. Ze hebben vrij weinig onderhoud nodig, maar vereisen wel een periodieke inspectie en eventueel ook onkruidverwijdering. Ook kan het verstandig zijn om bij langdurige droogte het sedumdak wel iets van water te geven.

Sedumdaken in combinatie met zonnepanelen: een perfecte samenwerking!

Een sedumdak is niet alleen een duurzaam en aantrekkelijk alternatief voor traditionele dakbedekking, maar het kan ook uitstekend gecombineerd worden met zonnepanelen. Dit is eigenlijk zelfs een perfecte samenwerking.

Stabiele temperatuur:

Zonnepanelen werken het meest efficiënt rond de 25 graden Celsius. Het sedumdak zorgt voor een stabielere temperatuur rondom de zonnepanelen waardoor bij hitte de omgevingstemperatuur lager is en daarmee de energie-opbrengst verbeterd. Ook bij extreme kou is er sprake van een iets hogere temperatuur rondom de zonnepanelen waardoor specifieke onderdelen van je zonnepanelen beter beschermd worden en daarmee een langere levensduur hebben.

Verbeterde brandwering:

Het sedumdak zal een groot deel van het jaar vochtig zijn omdat de sedumplantjes het regenwater zo goed kunnen vasthouden. Door deze extra vochtige laag op je dak breng je dus een extra brandwerende laag aan. Je vermindert daarmee het risico op brandgevaar.

Natuurlijke uitstraling:

Daarnaast zorgt de combinatie van een groen sedumdak en zonnepanelen voor een aantrekkelijk daklandschap. Het vermijdt het traditionele beeld van een dak vol met zonnepanelen wat veel mensen toch wel wat afschrikt. Daarnaast voegt het dus een natuurlijke, groene uitstraling toe aan het gebouw.

 

Kortom, sedumdaken kennen vele voordelen en zeker in combinatie met zonnepanelen. Wil jij ook graag verder met verduurzamen en een sedumdak laten aanleggen? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier. Heb je al zonnepanelen liggen en wil je er graag een sedumdak omheen leggen, ook dat is mogelijk! Wil je gelijk de combinatie van sedum en zonnepanelen? Ook geen probleem!