Interago

Locatie omvormer

Locatie omvormer

Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen op je dak te installeren, ben je goed op weg! Maar om de zonne-energie die de zonnepanelen opwekken ook daadwerkelijk te kunnen gaan gebruiken, heb je een belangrijk onderdeel nodig: de omvormer! In deze blog zullen we de rol van de omvormer in het systeem bespreken en waar je deze het beste kan laten installeren in of rondom het huis.

 

De omvormer: wat is het? En wat doet het?

De omvormer is een essentieel onderdeel van de het zonnepanelensysteem. De belangrijkste taak is het omzetten van gelijkstroom (DC) uit de zonnepanelen naar wisselstroom (AC) wat gebruikt wordt in huis. Dit is nodig omdat de meeste elektrische apparaten en het elektriciteitsnetwerk functioneren op wisselstroom.

De omvormer is dus het kritieke onderdeel dat ervoor zorgt dat de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken, compatibel is met je energiebehoefte. Daarnaast heeft de omvormer nog een andere belangrijke functie: het bewaken van de prestaties van je zonnepanelen. Via de omvormer kan je bijhouden hoe de zonnepanelen werken en of er mogelijke storingen zijn.

 

Soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers, die in verschillende situaties voor- en nadelen hebben. We hebben in eerdere blogs al eens uitleg gegeven over serie- en parallelgeschakelde systemen. Bij een serie-geschakeld systeem zijn alle zonnepanelen aan elkaar verbonden. Als één zonnepaneel het slechter doet, doen ze het allemaal slechter. Je hebt voor die serie-geschakelde systeem een andere omvormer nodig dan voor een parallelgeschakeld systeem. Bij een parallelgeschakeld systeem zijn alle zonnepanelen afzonderlijk aangesloten op de omvormer, waarbij de zonnepanelen elkaar dus niet kunnen beïnvloeden. Daarnaast zijn er ook nog micro-omvormers: dan is er een omvormer per zonnepaneel geïnstalleerd. Er is dan geen ‘grote’ omvormer waar alle zonnepanelen op zijn aangesloten.

 

Locatie van de omvormer

Nu je weet wat de omvormer doet en dat er verschillende soorten zijn, kunnen we gaan nadenken over wat de beste plek zou zijn in of rondom het huis. We moeten namelijk rekening houden met een aantal factoren:

  • Bescherming tegen weersinvloeden: de omvormer moet worden beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Idealiter plaatsen we de omvormer binnenshuis, in een goed geventileerde ruimte. Als dat niet mogelijk is, kan hij wel buiten geïnstalleerd worden, maar dan moeten we wel goed kijken naar de locatie en weerbestendige behuizing.
  • Koeling: de omvormer genereert tijdens het omzetten van de energie warmte. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat omvormer deze warmte kwijt kan om oververhitting te voorkomen.
  • Afstand tot de zonnepanelen: de omvormer hoeft niet direct naast de zonnepanelen geplaatst te worden, maar we installeren deze wel het liefste zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Dit zorgt namelijk voor het minste verlies van energie via de bekabeling.
  • Monitoring en toegankelijkheid: de omvormer dient op een plek te hangen waar je wel nog makkelijk bij kan indien er problemen zijn of er onderhoud gedaan gaat worden.

 

De locatie van de omvormer is dus afhankelijk van nogal wat factoren. Bij Interago beginnen we altijd met een persoonlijk adviesgesprek en dan kijken we uiteraard ook met je mee wat de beste plek zou zijn in jouw situatie, vaak is dit een zolder of een garage omdat je de omvormer natuurlijk ook niet midden in de slaap- of woonkamer wil hebben hangen. 

Meer weten? Neem contact met ons op via het onderstaande contactformulier.

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.