Interago

Zonnepanelen op het noorden

Zijn zonnepanelen op het noorden rendabel?

Zonnepanelen kan je in iedere windrichting leggen om zelf stroom op te gaan wekken, dus zowel richting het noorden, het oosten, het zuiden als het westen. En nu hoor ik je denken, ‘Daar klopt niks van!’. Maar toch is het zo, alleen niet iedere windrichting is even rendabel.

De zon komt op in het oosten en draait dan via het zuiden om vervolgens in het westen weer onder te gaan. Een dak op het zuiden ligt dus het grootste gedeelte van de dag in de zon en is logischerwijs het meest geschikt. Maar als je gaat kijken naar rendement in opbrengt bij zonnepanelen is niet alleen de richting waarin de zonnepanelen liggen belangrijk, ook de hellingshoek. De allerbeste hellingshoek voor zonnepanelen is namelijk circa 35 graden, maar bij een hellingshoek van 15-55 graden haal je alsnog een mooi rendement. En juist die combinatie van richting en hellingshoek maakt dat zonnepanelen op een dak wel of niet interessant kunnen zijn.

zonnepanelen op het noorden

Hellingshoek - zonnepanelen op het noorden

Als je zonnepanelen richting het noorden legt en zorgt voor een perfecte hellingshoek, kunnen zonnepanelen op het noorden alsnog tot wel 85% van het rendement opleveren! Als je dan de hellingshoek verandert, dan zie je het rendement wel snel teruglopen. Desondanks zullen de zonnepanelen toch nog wel wat opleveren omdat ze wel daglicht opvangen. Er is namelijk niet direct zonlicht nodig om stroom op te wekken. Bijvoorbeeld bij bewolkt weer (en dus vaker in de winter) is er sprake van diffuus licht, wat ook zorgt voor opbrengst van je zonnepanelen. Maar het rendement ligt dan wel lager en de terugverdientijd is langer.

Het is dus erg afhankelijk van wat voor dak je hebt of je deze perfecte hellingshoek kan halen en of je zonnepanelen dus rendabel kunnen zijn op het noorden.

Daarom beginnen we bij Interago altijd met een adviesgesprek om samen met jou te kijken naar je wensen, stroomverbruik en dak om zo samen tot de ideale combinatie te komen.

Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving

Zonnepanelen monteren, zo gergeld!

Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

Vragen over zonnepanelen op het noorden?

Contactformulier