Interago

Zonnepanelen in de schaduw

Kunnen zonnepanelen in de schaduw?

Als trotse eigenaar van zonnepanelen ben je waarschijnlijk wel bekend met de grote voordelen van je eigen energie opwekken. Maar wat als je zonnepanelen geheel of gedeeltelijk in de schaduw liggen? In deze blog bespreken we hoe schaduw invloed kan hebben op de opbrengst van je zonnepanelen en hoe je deze opbrengst kan berekenen, zelfs in schaduwrijke omstandigheden.

 

Schaduw heeft (vanzelfsprekend) grote impact op zonnepanelen: ze zijn ontworpen om zonlicht op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Wanneer zonnepanelen geheel of gedeeltelijk in de schaduw liggen, kan dit de energieopbrengst negatief beïnvloeden. Schaduw kan ontstaan door gebouwen, bomen, schoorstenen of andere objecten die de zonnestralen blokkeren en de panelen in de schaduw werpen.

Hier moet je op letten bij zonnepanelen in de schaduw

Het probleem van schaduw is dat het de stroomproductie van het hele systeem kan beïnvloeden. Wanneer een enkel paneel in de schaduw ligt, kan dit resulteren in een verlies van energieopbrengst voor het hele systeem. Dit is wel alleen het geval bij een serie-geschakeld systeem van zonnepanelen. Hierbij stroomt de stroom van het ene zonnepaneel naar het andere zonnepaneel. Als er dus één paneel is die schaduw vangt en het daardoor ‘slechter’ doet, heeft dit een negatief effect op het hele systeem. Bij een parallel-geschakeld systeem is dat niet aan de orde. Bij dit systeem wekt ieder zonnepaneel zijn eigen energie op zonder beïnvloed te worden door de andere zonnepanelen.

zonnepanelen in de schaduw

Berekenen opbrengst van zonnepanelen in de schaduw

Het berekenen van opbrengst in de schaduw is mogelijk met verschillende technieken. De meest gebruikte methode is het gebruik van schaduwanalyse software. Deze software maakt gebruik van geavanceerde algoritmen en simulaties om de impact van schaduw op de energieopbrengst te voorspellen.

Met behulp van zo’n schaduwanalyse kan een gedetailleerde analyse gemaakt worden van de schaduwpatronen op verschillende tijdstippen van de dag en gedurende het hele jaar. Hiermee kan worden bepaald welke panelen in de schaduw liggen en hoeveel invloed dit heeft op de totale opbrengst van het systeem. Op basis van deze analyse kunnen vervolgens maatregelen worden genomen om de impact van schaduw te minimaliseren, zoals het herpositioneren van de zonnepanelen of het installeren van optimizers of micro-omvormers.

Tijdens een adviesgesprek wordt er altijd kritisch meegekeken naar de specifieke situatie bij jou om zonnepanelen zo rendabel mogelijk te laten zijn. Soms het is het al heel duidelijk te zien tijdens het gesprek omdat je bijvoorbeeld een dakkapel hebt, grote schoorsteen of bomen die in de weg staan. Maar als het niet zo duidelijk te zien of te voorspellen is, is het mogelijk om de berekening te doen met een schaduw-analyse! 

Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving

Zonnepanelen monteren, zo geregeld!

Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

Vragen over zonnepanelen in de schaduw?

Contactformulier