Als trotse eigenaar van zonnepanelen ben je waarschijnlijk wel bekend met de grote voordelen van je eigen energie opwekken. Maar wat als je zonnepanelen geheel of gedeeltelijk in de schaduw liggen? In deze blog bespreken we hoe schaduw invloed kan hebben op de opbrengst van je zonnepanelen en hoe je deze opbrengst kan berekenen, zelfs in schaduwrijke omstandigheden.
Schaduw heeft (vanzelfsprekend) grote impact op zonnepanelen: ze zijn ontworpen om zonlicht op te vangen en om te zetten in elektriciteit. Wanneer zonnepanelen geheel of gedeeltelijk in de schaduw liggen, kan dit de energieopbrengst negatief beïnvloeden. Schaduw kan ontstaan door gebouwen, bomen, schoorstenen of andere objecten die de zonnestralen blokkeren en de panelen in de schaduw werpen.
Het probleem van schaduw is dat het de stroomproductie van het hele systeem kan beïnvloeden. Wanneer een enkel paneel in de schaduw ligt, kan dit resulteren in een verlies van energieopbrengst voor het hele systeem. Dit is wel alleen het geval bij een serie-geschakeld systeem van zonnepanelen. Hierbij stroomt de stroom van het ene zonnepaneel naar het andere zonnepaneel. Als er dus één paneel is die schaduw vangt en het daardoor ‘slechter’ doet, heeft dit een negatief effect op het hele systeem. Bij een parallel-geschakeld systeem is dat niet aan de orde. Bij dit systeem wekt ieder zonnepaneel zijn eigen energie op zonder beïnvloed te worden door de andere zonnepanelen.
Het berekenen van opbrengst in de schaduw is mogelijk met verschillende technieken. De meest gebruikte methode is het gebruik van schaduwanalyse software. Deze software maakt gebruik van geavanceerde algoritmen en simulaties om de impact van schaduw op de energieopbrengst te voorspellen.
Met behulp van zo’n schaduwanalyse kan een gedetailleerde analyse gemaakt worden van de schaduwpatronen op verschillende tijdstippen van de dag en gedurende het hele jaar. Hiermee kan worden bepaald welke panelen in de schaduw liggen en hoeveel invloed dit heeft op de totale opbrengst van het systeem. Op basis van deze analyse kunnen vervolgens maatregelen worden genomen om de impact van schaduw te minimaliseren, zoals het herpositioneren van de zonnepanelen of het installeren van optimizers of micro-omvormers.
Tijdens een adviesgesprek wordt er altijd kritisch meegekeken naar de specifieke situatie bij jou om zonnepanelen zo rendabel mogelijk te laten zijn. Soms het is het al heel duidelijk te zien tijdens het gesprek omdat je bijvoorbeeld een dakkapel hebt, grote schoorsteen of bomen die in de weg staan. Maar als het niet zo duidelijk te zien of te voorspellen is, is het mogelijk om de berekening te doen met een schaduw-analyse!
Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving
Zonnepanelen monteren, zo geregeld!
Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures
Zonnepanelen die volledig in de schaduw liggen, zullen aanzienlijk minder energie opwekken dan zonnepanelen die volledig in direct zonlicht liggen. Schaduw kan een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van zonnepanelen, omdat het de hoeveelheid zonlicht vermindert die op de zonnecellen valt.
Wanneer een deel van een zonnepaneel of een volledig paneel in de schaduw ligt, kan het hele systeem minder efficiënt werken. Dit komt door het zogenaamde "stringsysteem" dat wordt gebruikt in zonnepaneelinstallaties. In een stringsysteem zijn de zonnepanelen in serie geschakeld, wat betekent dat de stroom die door één zonnepaneel wordt geproduceerd, wordt beïnvloed door de prestaties van alle andere zonnepanelen in dezelfde string.
Wanneer een zonnepaneel (of een deel ervan) in de schaduw ligt, kan dit een "schaduwstaart" creëren, waarbij de productie van elektriciteit wordt beperkt tot het niveau van het schaduwpaneel. Dit kan resulteren in een verminderde energieopbrengst van de gehele zonnepaneelinstallatie.
Bij het omgaan met schaduwproblemen in een zonnepaneelsysteem kan het gebruik van een geschikte omvormer helpen om de energieopbrengst te optimaliseren. Hier zijn twee veelvoorkomende opties:
Micro-omvormers: Micro-omvormers worden op individuele zonnepanelen gemonteerd en zetten de gelijkstroom (DC) van elk paneel direct om in wisselstroom (AC). Dit betekent dat elk paneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd en niet wordt beïnvloed door de prestaties van andere panelen. In het geval van schaduw op één paneel zal alleen dat paneel minder energie produceren, terwijl de andere panelen hun maximale opbrengst behouden. Dit vermindert het probleem van de "schaduwstaart" en maximaliseert de energieopbrengst van het systeem.
Power optimizers: Power optimizers worden tussen de zonnepanelen en de omvormer geplaatst. Ze optimaliseren de prestaties van elk zonnepaneel afzonderlijk en minimaliseren de impact van schaduw. Power optimizers werken samen met een centrale omvormer die de gelijkstroom van alle panelen omzet in wisselstroom. Hierdoor kunnen de panelen onafhankelijk van elkaar werken en wordt het negatieve effect van schaduw op de prestaties van het hele systeem verminderd.
Zonnepanelen wekken alleen energie op wanneer er zonlicht op valt. Als de zon niet schijnt, bijvoorbeeld 's nachts of op een bewolkte dag, zal de energieopbrengst van zonnepanelen aanzienlijk lager zijn of zelfs nul zijn.
Het vermogen van zonnepanelen om energie op te wekken is direct afhankelijk van de intensiteit en duur van het zonlicht. Zonlicht bestaat uit fotonen die zonnecellen in zonnepanelen treffen en elektriciteit genereren. Als er geen of weinig zonlicht is, zal de opbrengst van de zonnepanelen verminderen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat zonnepanelen niet volledig nutteloos zijn wanneer de zon niet schijnt. Zelfs bij weinig licht, zoals op een bewolkte dag, kunnen zonnepanelen nog steeds wat energie produceren. Moderne zonnepanelen zijn ontworpen om ook diffuus licht op te vangen, zij het met een lagere efficiëntie dan bij direct zonlicht.
Bovendien hebben zonnepanelen de mogelijkheid om tijdens zonovergangen en zonsopkomsten energie op te wekken, wanneer de lichtintensiteit lager is maar nog steeds aanwezig.
Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.