Interago

Wat is beter zonnepanelen op het oosten of westen?

Zonnepanelen op het oosten of westen

Als je denkt aan het laten plaatsen van zonnepanelen, denk je waarschijnlijk aan het traditionele dak op het zuiden. Eerder hebben we al eens een blog geschreven over zonnepanelen op het noorden liggen, maar dat kan nog wel wat verder aangevuld worden met de overige windrichtingen: het oosten en/of het westen! Ook als jouw dak niet perfect op het zuiden gericht ligt, kunnen zonnepanelen interessant zijn en kan je nog steeds profiteren van zonne-energie. In deze blog gaan we je meer vertellen over de voor- en nadelen van zonnepanelen op het oosten en/of het westen, zodat je samen met de verkoopadviseur een weloverwogen beslissing kan nemen over de beste keuze voor jouw dak.

Zonnepanelen op het oosten

Eén van de voordelen van zonnepanelen op het oosten is dat ze de ochtendzon ontvangen, waardoor ze al vroeg in de ochtend energie kunnen gaan produceren. Dit is vooral gunstig als je in de ochtend veel elektriciteit verbruikt, omdat je dan direct kunt profiteren van de opgewekte energie. Zolang we in Nederland nog de salderingsregeling hebben maakt het nog niet zo veel uit, maar zeker als deze regeling komt te vervallen is het wel handig hier rekening mee te houden.

Daarnaast is er minder kans op oververhitting. De zonnepanelen krijgen niet direct de felle en warmere middagzon te verduren waardoor de prestaties ook kunnen verbeteren.

wat is beter zonnepanelen op het oosten of westen

Zonnepanelen op het westen

De voordelen van zonnepanelen op het westen is dat ze middagzon opvangen, waardoor ze tot laat in de avond energie kunnen opbrengen. Dit is dan ook vooral gunstig als je in de namiddag en avond de meeste energie verbruikt. Met natuurlijk dezelfde kanttekening als hierboven met betrekking tot de salderingsregeling.

Daarnaast is er ook bij zonnepanelen op het westen minder kans op oververhitting. De zonnepanelen kunnen efficiënt blijven werken, wat de prestaties ten goede komt en uiteindelijk ook de levensduur van de zonnepanelen.

 

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen op het oosten of westen

Helaas zijn er ook nadelen van zonnepanelen op het oosten en het westen. Er is sprake van een lagere totale opbrengst omdat ze in totaal minder uren direct zonlicht ontvangen en dus minder energie kunnen produceren. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het feit of er alléén op het oosten, alléén op het westen of naar beide kanten zonnepanelen liggen.

Daarnaast is er bij zonnepanelen op het oosten en/of het westen sprake van een lagere piekproductie. Zonnepanelen presteren namelijk het beste wanneer ze loodrecht op de zonnestralen liggen. Zonnepanelen op het oosten en/of het westen liggen onder een schuinere hoek ten opzichte van de zon, wat zorgt voor een iets lagere piekproductie.

Gezien het bovenstaande kan er sprake zijn van een minder gunstige terugverdientijd bij zonnepanelen op het oosten en/of het westen vanwege de verminderde opbrengst en daarmee dus een langere terugverdientijd.

Ondanks de bovenstaande nadelen kunnen zonnepanelen op het oosten en/of het westen nog steeds zinvol zijn, afhankelijk van de specifieke situatie bij jouw huis. Het is belangrijk om rekening te houden met je energieverbuikspatroon, specifieke kenmerken van je dak en persoonlijke voorkeuren. En wat zeker niet onbelangrijk is om te noemen: als straks de salderingsregeling in Nederland wordt afgebouwd, is het juist heel interessant op zonnepanelen op het oosten en het westen te hebben, omdat je dan door de dag heen een constantere energie-opbrengst hebt.

Bij Interago beginnen we altijd met een persoonlijk adviesgesprek om samen met jou te kijken naar je wensen, stroomverbruik en dak om zo samen tot de ideale combinatie te komen.

Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving

Zonnepanelen monteren, zo geregeld!

Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

Vragen over zonnepanelen op het oosten of westen?

Contactformulier