Als je denkt aan het laten plaatsen van zonnepanelen, denk je waarschijnlijk aan het traditionele dak op het zuiden. Eerder hebben we al eens een blog geschreven over zonnepanelen op het noorden liggen, maar dat kan nog wel wat verder aangevuld worden met de overige windrichtingen: het oosten en/of het westen! Ook als jouw dak niet perfect op het zuiden gericht ligt, kunnen zonnepanelen interessant zijn en kan je nog steeds profiteren van zonne-energie. In deze blog gaan we je meer vertellen over de voor- en nadelen van zonnepanelen op het oosten en/of het westen, zodat je samen met de verkoopadviseur een weloverwogen beslissing kan nemen over de beste keuze voor jouw dak.
Eén van de voordelen van zonnepanelen op het oosten is dat ze de ochtendzon ontvangen, waardoor ze al vroeg in de ochtend energie kunnen gaan produceren. Dit is vooral gunstig als je in de ochtend veel elektriciteit verbruikt, omdat je dan direct kunt profiteren van de opgewekte energie. Zolang we in Nederland nog de salderingsregeling hebben maakt het nog niet zo veel uit, maar zeker als deze regeling komt te vervallen is het wel handig hier rekening mee te houden.
Daarnaast is er minder kans op oververhitting. De zonnepanelen krijgen niet direct de felle en warmere middagzon te verduren waardoor de prestaties ook kunnen verbeteren.
De voordelen van zonnepanelen op het westen is dat ze middagzon opvangen, waardoor ze tot laat in de avond energie kunnen opbrengen. Dit is dan ook vooral gunstig als je in de namiddag en avond de meeste energie verbruikt. Met natuurlijk dezelfde kanttekening als hierboven met betrekking tot de salderingsregeling.
Daarnaast is er ook bij zonnepanelen op het westen minder kans op oververhitting. De zonnepanelen kunnen efficiënt blijven werken, wat de prestaties ten goede komt en uiteindelijk ook de levensduur van de zonnepanelen.
Helaas zijn er ook nadelen van zonnepanelen op het oosten en het westen. Er is sprake van een lagere totale opbrengst omdat ze in totaal minder uren direct zonlicht ontvangen en dus minder energie kunnen produceren. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het feit of er alléén op het oosten, alléén op het westen of naar beide kanten zonnepanelen liggen.
Daarnaast is er bij zonnepanelen op het oosten en/of het westen sprake van een lagere piekproductie. Zonnepanelen presteren namelijk het beste wanneer ze loodrecht op de zonnestralen liggen. Zonnepanelen op het oosten en/of het westen liggen onder een schuinere hoek ten opzichte van de zon, wat zorgt voor een iets lagere piekproductie.
Gezien het bovenstaande kan er sprake zijn van een minder gunstige terugverdientijd bij zonnepanelen op het oosten en/of het westen vanwege de verminderde opbrengst en daarmee dus een langere terugverdientijd.
Ondanks de bovenstaande nadelen kunnen zonnepanelen op het oosten en/of het westen nog steeds zinvol zijn, afhankelijk van de specifieke situatie bij jouw huis. Het is belangrijk om rekening te houden met je energieverbuikspatroon, specifieke kenmerken van je dak en persoonlijke voorkeuren. En wat zeker niet onbelangrijk is om te noemen: als straks de salderingsregeling in Nederland wordt afgebouwd, is het juist heel interessant op zonnepanelen op het oosten en het westen te hebben, omdat je dan door de dag heen een constantere energie-opbrengst hebt.
Bij Interago beginnen we altijd met een persoonlijk adviesgesprek om samen met jou te kijken naar je wensen, stroomverbruik en dak om zo samen tot de ideale combinatie te komen.
Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving
Zonnepanelen monteren, zo geregeld!
Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures
De keuze tussen het plaatsen van zonnepanelen op het oosten of het westen van je dak hangt af van verschillende factoren. Hier zijn enkele overwegingen om rekening mee te houden:
Oriëntatie en zonlicht: Over het algemeen krijgen zonnepanelen op het zuiden de meeste zoninstraling gedurende de dag, wat resulteert in de hoogste energieopbrengst. Echter, niet alle daken hebben de ideale zuidelijke oriëntatie. Als je dak meer gericht is naar het oosten of het westen, moet je rekening houden met de hoeveelheid zonlicht die op die specifieke delen van de dag beschikbaar is. Zonnepanelen op het oosten ontvangen voornamelijk ochtendzon, terwijl zonnepanelen op het westen voornamelijk avondzon ontvangen.
Energieopbrengst en piekuren: Zonnepanelen op het oosten hebben de neiging om 's ochtends meer energie op te wekken, terwijl zonnepanelen op het westen 's middags en in de avonduren meer energie kunnen produceren. De keuze tussen oost en west kan dus afhangen van wanneer je de opgewekte energie het meest nodig hebt. Als je overdag veel energie verbruikt, kan een oostelijke oriëntatie gunstig zijn omdat je dan in de ochtend al profiteert van energieopwekking. Als je daarentegen voornamelijk 's avonds energie verbruikt, kan een westelijke oriëntatie de voorkeur hebben omdat je dan later op de dag meer energie opwekt.
Het rendement van zonnepanelen op het oosten kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke locatie, oriëntatie, helling van het dak, schaduw, kwaliteit van de zonnepanelen en de omvormer. Over het algemeen kunnen zonnepanelen op het oosten echter nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie opwekken.
Zonnepanelen op het oosten ontvangen voornamelijk ochtendzonlicht, wat betekent dat ze in de ochtenduren het meest efficiënt werken. Tijdens deze uren is de intensiteit van het zonlicht meestal lager in vergelijking met de middaguren, maar dit betekent niet dat het rendement van de zonnepanelen op het oosten laag zal zijn.
Betere benutting van dakoppervlakte: Sommige daken hebben niet voldoende ruimte of een optimale oriëntatie om alle zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. In plaats van het potentieel van het dakoppervlak te verspillen, kan het plaatsen van zonnepanelen op zowel het oosten als het westen de beschikbare ruimte optimaal benutten. Hierdoor kun je meer zonnepanelen installeren en dus meer zonne-energie opwekken.
Spreiding van de energieproductie: Het spreiden van de energieproductie over de dag kan voordelig zijn als je energiebehoefte niet geconcentreerd is in de middaguren. Als je bijvoorbeeld overdag niet veel thuis bent, kan het hebben van zonnepanelen op het oosten en westen ervoor zorgen dat je toch energie opwekt wanneer je het nodig hebt, namelijk in de ochtend en avond. Hierdoor kun je meer zelfvoorzienend zijn en minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet.
Optimaal gebruik van de avondzon: Door zonnepanelen op het westen te plaatsen, profiteer je van de avondzon. Dit kan vooral gunstig zijn als je overdag niet veel thuis bent of als je 's avonds meer energie verbruikt. De zonnepanelen op het westen kunnen energie produceren op het moment dat je het nodig hebt, waardoor je meer zelfvoorzienend kunt zijn en minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.
Verspreiding van de energieopwekking: Door zonnepanelen op het westen te plaatsen, kun je de energieopwekking gedurende de dag spreiden. In combinatie met eventuele zonnepanelen op het oosten of zuiden, zorgt deze spreiding ervoor dat je gedurende een groter deel van de dag energie produceert. Dit kan nuttig zijn als je energiebehoefte niet geconcentreerd is in de middaguren.
Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.