Het is een prachtig zonnige dag en je zonnepanelen liggen er goed bij. Ze zijn op dit moment hard aan het werk om alle zonnestralen om te zetten in energie voor jou. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze energie? Waar gaat dat heen? Wordt het ergens opgeslagen?
De eerste (en tevens belangrijkste!) bestemming voor de opgewekte stroom uit de zonnepanelen is voor het directe verbruik van het pand waar ze op het dak liggen. Wanneer de zonnepanelen dus elektriciteit produceren wordt dat in eerste instantie gelijk gebruikt voor de elektrische apparaten die op dat moment aanstaan in het huis (of waar ze dan ook op het dak liggen). Je hoeft op dat moment dus geen (of minder) stroom van het elektriciteitsnet af te nemen, waardoor de energierekening gelijk daalt.
Op de momenten dat de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan nodig is op dat moment bij jou in het huis, wordt de overtollige stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van een bidirectionele meter in de meterkast. Deze bidirectionele meter kan dus precies bijhouden hoeveel stroom er van het elektriciteitsnet naar je huis gaat en hoeveel stroom er ook weer teruggaat van je huis naar het elektriciteitsnet. De stroom die jij teruglevert aan het netwerk, kan op dat moment door andere stroomgebruikers worden benut.
Een andere optie voor de te veel opgewekte stroom is opslag in batterijsystemen. Met behulp van deze energieopslagsystemen (zoals thuisbatterijen), kan de overtollige elektriciteit worden opgeslagen voor later gebruik. Deze batterijen kunnen worden opgeladen wanneer de vraag naar elektriciteit laag is (maar er wel veel elektriciteit wordt geproduceerd) en kunnen vervolgens gebruikt worden wanneer de vraag hoog is of wanneer de zon te weinig schijnt. Op deze manier kan je veel meer gebruik maken van je eigen stroom en wordt de afhankelijkheid van het elektriciteitsnetwerk verminderd.
Echter, op dit moment wordt er nog weinig gebruik gemaakt van thuisbatterijen. Dat komt enerzijds omdat op dit moment nog de salderingsregeling actief is in Nederland maar ook omdat thuisbatterijen nog ontzettend duur zijn. Met de ontwikkelingen die ons de komende jaren te wachten staan is de verwachting dat vooral de ontwikkeling en betaalbaarheid van thuisbatterijen enorm zal gaan toenemen.
Al met al zijn er dus verschillende bestemmingen voor de stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt. Het directe verbruik voor het pand zelf, de teruglevering aan het elektriciteitsnet en (vooral in de toekomst) de opslag in batterijsystemen.
Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving
Zonnepanelen monteren, zo geregeld!
Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures
Als zonnepanelen hun opgewekte stroom niet kwijt kunnen, kan dit leiden tot verschillende problemen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de werking van het systeem. Hieronder staan enkele mogelijke gevolgen:
Als de energie die wordt gegenereerd door zonnepanelen niet nodig is in huis en er geen mogelijkheid is om het overschot aan het elektriciteitsnet terug te leveren, zijn er enkele mogelijke bestemmingen voor deze overtollige energie:
Ja, het is mogelijk om stroom uit zonnepanelen op te slaan. Een van de meest populaire methoden om dit te doen, is door gebruik te maken van batterijopslagsystemen, ook wel bekend als zonne-energieopslag of zonnebatterijen. Deze systemen slaan de overtollige elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen op in batterijen voor later gebruik, bijvoorbeeld 's nachts of op bewolkte dagen wanneer de zonnepanelen minder of geen stroom produceren.
Hier is hoe het proces doorgaans werkt:
De energie die wordt opgewekt door zonnepanelen en die wordt opgeslagen voor later gebruik, wordt meestal opgeslagen in batterijen. Deze batterijen kunnen zich binnen of buiten een gebouw bevinden, afhankelijk van het ontwerp en het systeem.
Hier is hoe het proces van opslag van zonne-energie doorgaans werkt:
Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.