Interago

Waar gaat opgewekte stroom uit zonnepanelen naartoe?

waar blijft stroom van zonnepanelen

Het is een prachtig zonnige dag en je zonnepanelen liggen er goed bij. Ze zijn op dit moment hard aan het werk om alle zonnestralen om te zetten in energie voor jou. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze energie? Waar gaat dat heen? Wordt het ergens opgeslagen?

De eerste (en tevens belangrijkste!) bestemming voor de opgewekte stroom uit de zonnepanelen is voor het directe verbruik van het pand waar ze op het dak liggen. Wanneer de zonnepanelen dus elektriciteit produceren wordt dat in eerste instantie gelijk gebruikt voor de elektrische apparaten die op dat moment aanstaan in het huis (of waar ze dan ook op het dak liggen). Je hoeft op dat moment dus geen (of minder) stroom van het elektriciteitsnet af te nemen, waardoor de energierekening gelijk daalt.

Op de momenten dat de zonnepanelen meer elektriciteit opwekken dan nodig is op dat moment bij jou in het huis, wordt de overtollige stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van een bidirectionele meter in de meterkast. Deze bidirectionele meter kan dus precies bijhouden hoeveel stroom er van het elektriciteitsnet naar je huis gaat en hoeveel stroom er ook weer teruggaat van je huis naar het elektriciteitsnet. De stroom die jij teruglevert aan het netwerk, kan op dat moment door andere stroomgebruikers worden benut.

Stroom van zonnepanelen | Opslag in batterijsystemen

Een andere optie voor de te veel opgewekte stroom is opslag in batterijsystemen. Met behulp van deze energieopslagsystemen (zoals thuisbatterijen), kan de overtollige elektriciteit worden opgeslagen voor later gebruik. Deze batterijen kunnen worden opgeladen wanneer de vraag naar elektriciteit laag is (maar er wel veel elektriciteit wordt geproduceerd) en kunnen vervolgens gebruikt worden wanneer de vraag hoog is of wanneer de zon te weinig schijnt. Op deze manier kan je veel meer gebruik maken van je eigen stroom en wordt de afhankelijkheid van het elektriciteitsnetwerk verminderd.

Echter, op dit moment wordt er nog weinig gebruik gemaakt van thuisbatterijen. Dat komt enerzijds omdat op dit moment nog de salderingsregeling actief is in Nederland maar ook omdat thuisbatterijen nog ontzettend duur zijn. Met de ontwikkelingen die ons de komende jaren te wachten staan is de verwachting dat vooral de ontwikkeling en betaalbaarheid van thuisbatterijen enorm zal gaan toenemen.

waar blijft stroom van zonnepanelen

Conclusie: waar blijft stroom van zonnepanelen?

Al met al zijn er dus verschillende bestemmingen voor de stroom die door zonnepanelen wordt opgewekt. Het directe verbruik voor het pand zelf, de teruglevering aan het elektriciteitsnet en (vooral in de toekomst) de opslag in batterijsystemen.


Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving

Zonnepanelen monteren, zo geregeld!

Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

Vragen over waar de stroom blijft van zonnepanelen?

Contactformulier