Interago

Maken zonnepanelen geluid

Uitgelegd: maken zonnepanelen geluid

Afgelopen weekend toen je op de verjaardag van je tante was, ging het uitgebreid over het verduurzamen van je huis. Je hebt namelijk net een nieuw huis gekocht en zou graag zonnepanelen op het dak willen laten installeren. Alleen die ene achterneef raadde je aan om het niet te doen omdat zonnepanelen ook veel geluid kunnen maken. Aangezien je nieuwe huis een bungalow is, zit je zomers wel relatief dicht in de buurt van je zonnepanelen. Ga je er dan te veel last van krijgen? Ga je de hele tijd de zonnepanelen horen zoemen of piepen? Kan je dan maar beter geen zonnepanelen op je dak laten leggen? Maken zonnepanelen geluid? Het kortste antwoord is: NEE! Zonnepanelen zelf maken geen geluid. Tenminste, in principe niet. Op het moment dat je dak een vreemde vorm heeft of als je zonnepanelen op een andere manier verkeerd de wind vangen, kun je wel het windgeruis horen. Ook kan een kabel die niet goed vastzit geluid veroorzaken, maar de zonnecellen zelf in het zonnepaneel maken absoluut geen geluid. Zonnepanelen zetten namelijk alleen maar het licht van de zon om in elektrische energie die via de juiste bekabeling naar de omvormer wordt gebracht. Zonnepanelen bevatten geen bewegende onderdelen die geluid kunnen produceren.

Maakt een omvormer geluid?

Het enige onderdeel van je hele zonnepaneelsysteem wat wel geluid kan maken is de omvormer. Deze hangt ergens in of rondom je huis en is een essentieel onderdeel in je installatie. Vaak hangt de omvormer op een plek waar je zelf niet veel bent, bijvoorbeeld op zolder of in de garage. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de zonne-energie uit je zonnepanelen omgezet wordt in bruikbare stroom voor in huis, ze zetten gelijkstroom om in wisselstroom.

 

De omvormer kan op verschillende momenten geluid maken. Bij het opstarten van de hele installatie (op het moment dat de zon voldoende gaat schijnen) hoor je een tikkend geluid. De omvormer is aan het kijken wanneer er exact genoeg spanning is om op te kunnen starten.

maken zonnepanelen geluid

Interne ventilator binnen de omvormer

Daarnaast hebben omvormers ook een interne ventilator om te voorkomen dat de omvormer oververhit raakt bij hoge stroomproductie. Als er dus heel veel stroom door je omvormer loopt, zullen de ventilatoren harder moeten werken. Dit geluid kan je wel horen, maar is vergelijkbaar met fluisterniveau. Bij de nieuwste omvormers gaat de ventilator pas aan tijdens piekmomenten van de dag, dus maken ze ook alleen op dat moment een zoemend geluid.

Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving

Zonnepanelen monteren, zo geregeld!

Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

Maken zonnepanelen geluid - nog vragen?

Contactformulier