Afgelopen weekend toen je op de verjaardag van je tante was, ging het uitgebreid over het verduurzamen van je huis. Je hebt namelijk net een nieuw huis gekocht en zou graag zonnepanelen op het dak willen laten installeren. Alleen die ene achterneef raadde je aan om het niet te doen omdat zonnepanelen ook veel geluid kunnen maken. Aangezien je nieuwe huis een bungalow is, zit je zomers wel relatief dicht in de buurt van je zonnepanelen. Ga je er dan te veel last van krijgen? Ga je de hele tijd de zonnepanelen horen zoemen of piepen? Kan je dan maar beter geen zonnepanelen op je dak laten leggen? Maken zonnepanelen geluid? Het kortste antwoord is: NEE! Zonnepanelen zelf maken geen geluid. Tenminste, in principe niet. Op het moment dat je dak een vreemde vorm heeft of als je zonnepanelen op een andere manier verkeerd de wind vangen, kun je wel het windgeruis horen. Ook kan een kabel die niet goed vastzit geluid veroorzaken, maar de zonnecellen zelf in het zonnepaneel maken absoluut geen geluid. Zonnepanelen zetten namelijk alleen maar het licht van de zon om in elektrische energie die via de juiste bekabeling naar de omvormer wordt gebracht. Zonnepanelen bevatten geen bewegende onderdelen die geluid kunnen produceren.
Het enige onderdeel van je hele zonnepaneelsysteem wat wel geluid kan maken is de omvormer. Deze hangt ergens in of rondom je huis en is een essentieel onderdeel in je installatie. Vaak hangt de omvormer op een plek waar je zelf niet veel bent, bijvoorbeeld op zolder of in de garage. De omvormer zorgt er namelijk voor dat de zonne-energie uit je zonnepanelen omgezet wordt in bruikbare stroom voor in huis, ze zetten gelijkstroom om in wisselstroom.
De omvormer kan op verschillende momenten geluid maken. Bij het opstarten van de hele installatie (op het moment dat de zon voldoende gaat schijnen) hoor je een tikkend geluid. De omvormer is aan het kijken wanneer er exact genoeg spanning is om op te kunnen starten.
Daarnaast hebben omvormers ook een interne ventilator om te voorkomen dat de omvormer oververhit raakt bij hoge stroomproductie. Als er dus heel veel stroom door je omvormer loopt, zullen de ventilatoren harder moeten werken. Dit geluid kan je wel horen, maar is vergelijkbaar met fluisterniveau. Bij de nieuwste omvormers gaat de ventilator pas aan tijdens piekmomenten van de dag, dus maken ze ook alleen op dat moment een zoemend geluid.
Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving
Zonnepanelen monteren, zo geregeld!
Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures
Een omvormer van zonnepanelen maakt over het algemeen een relatief laag geluidsniveau. Moderne omvormers zijn ontworpen om stil te werken en produceren meestal minder dan 50 decibel (dB) aan geluid tijdens normaal bedrijf. Ter vergelijking: een normaal gesprek tussen mensen vindt plaats op ongeveer 60 dB, en een stofzuiger kan tot 70-80 dB geluid produceren.
Nee, zonnepanelen zelf maken geen geluid en kunnen niet piepen. Zonnepanelen zijn opgebouwd uit fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Ze hebben geen bewegende onderdelen en veroorzaken daarom geen geluid tijdens hun normale werking.
Omvormers hebben vaak interne ventilatoren om de elektronische componenten koel te houden. Deze ventilatoren kunnen geluid produceren wanneer ze draaien. Het geluidsniveau hangt af van het type ventilator en de snelheid ervan. Nieuwere omvormers zijn echter vaak uitgerust met stille ventilatoren of passieve koelsystemen om het geluidsniveau te minimaliseren.
Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.