Interago

De ideale hoek van zonnepanelen

Wat is de ideale hoek van zonnepanelen?

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen dat je zonnepanelen op je dak wil laten plaatsen, wil je er zeker van zijn dat je het maximale rendement uit je investering gaat halen. Naast de juiste oriëntatie (noorden, oosten, zuiden, westen) is ook de hoek waarin ze geplaatst worden van groot belang. In deze blog gaan we dieper in op de ideale hoek voor zonnepanelen op een dak.

 

Allereerst is de ideale hoek van zonnepanelen natuurlijk afhankelijk van de situatie. De ideale hoek van zonnepanelen kan namelijk variëren, afhankelijk van de geografische locatie. Nu maakt dat voor de afstanden binnen Nederland niet zo veel uit en ligt de ideale hoek in Nederland voor zonnepanelen tussen de 30 en 40 graden.

Waarom is de ideale hoek van zonnepanelen zo belangrijk?

Waarom is de ideale hoek voor zonnepanelen zo belangrijk? De hoek waarin de zonnepanelen worden geplaatst, beïnvloedt rechtstreeks de hoeveelheid zonlicht die ze gedurende de dag ontvangen. Een te vlakke hoek kan ervoor zorgen dat het zonlicht minder efficiënt wordt opgevangen. Een te steile hoek kan er daarentegen voor zorgen dat een deel van het zonlicht wordt gereflecteerd.

De optimale hoek maximaliseert dus de blootstelling aan zonlicht gedurende de dag. Door de panelen in de juiste hoek te plaatsen, kun je ervoor zorgen dat ze gedurende het hele jaar een optimale energieopbrengst hebben. Dit betekent dat je meer groene energie kunt opwekken en dus meer kunt besparen op je energiekosten. Uiteindelijk wordt daarmee ook de terugverdientijd van je zonnepanelen lager.

ideale hoek van zonnepanelen

Andere belangrijke factoren voor het installeren van zonnepanelen

Maar naast de ideale hoek zijn er natuurlijk ook nog andere belangrijke factoren om rekening mee te houden voor het installeren van zonnepanelen:

  1. Dakhelling: de helling van je dak kan van invloed zijn op de optimale hoek van de zonnepanelen. Bij een schuin dak kan je hier helaas weinig invloed op uitoefenen. Bij een plat dak zorgt de onderconstructie waarop de zonnepanelen geïnstalleerd worden automatisch voor de ideale hoek.
  2. Schaduw: zorg ervoor dat jouw zonnepanelen niet overschaduwd worden door bomen, gebouwen of andere grote obstakels. Veel schaduw gedurende de dag kan namelijk de energieopbrengst van je zonnepanelen verminderen. Je kan hier meer over lezen in onze andere blog over de invloed van schaduw op je zonnepanelen.

    3.Esthetiek: hoewel een mooie energieopbrengst het belangrijkste is van zonnepanelen, kan je ook rekening houden met de esthetische aspecten van de panelen. Sommige mensen geven namelijk de voorkeur aan hoe het dak of huis er visueel aantrekkelijk uit blijft zien in relatie tot de energieopbrengst.

Concluderend, het bepalen van de ideale hoek voor zonnepanelen op jouw dak is essentieel om de energieopbrengst te maximaliseren. Door de panelen in de juiste hoek te plaatsen, kun je meer groene energie opwekken en besparen op je energiekosten.

Tijdens een adviesgesprek wordt er altijd kritisch meegekeken naar de specifieke situatie bij jou om zonnepanelen zo rendabel mogelijk te laten zijn. Vraag vrijblijvend een offerte en/of adviesgesprek aan!

Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving

Zonnepanelen monteren, zo geregeld!

Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

Vragen over de ideale hoek van zonnepanelen?

Contactformulier