Interago

Defecte zonnepanelen opsporen

Hoe kan ik defecte zonnepanelen opsporen?

Je hebt de hele dag in je eigen tuin zitten genieten van een heerlijke voorjaarsdag. De vogeltjes fluiten om je heen, de zon heeft de hele dag geschenen en ondertussen neem jij nog een slokje van je zomerse drankje.

Het kan niet anders dan dat de zonnepanelen die op je dak liggen het vandaag SUPERgoed gedaan hebben, het was namelijk de hele dag perfect weer en niet te warm. Je kijkt in de app op je telefoon en ziet dat de opbrengst toch wat minder is dan je had verwacht. Hoe kan dat nou? Heeft de zon dan toch minder goed geschenen dan jij dacht? Zijn de zonnepalen defect? Is het monteren van de zonnepanelen wel goed gegaan?

Het kan helaas altijd gebeuren dat er een zonnepaneel kapotgaat, door heel veel verschillende redenen. Afhankelijk van het systeem wat jij op je dak hebt liggen, kan je snel zien om welk paneel het gaat. Wij leggen je uit hoe je defecte zonnepanelen kan opsporen. 

Waar moet ik op letten bij defecte zonnepanelen opsporen?

Bij een parallel-geschakeld systeem zie je de opbrengst van ieder zonnepaneel afzonderlijk in je app. Als er dus één paneel is wat het opvallend slechter heeft gedaan dan de rest, is het duidelijk dat er iets mis zou kunnen zijn met dat zonnepaneel of de optimizer die eronder hangt. Een optimizer zorgt er letterlijk voor dat een zonnepaneel optimaal produceert.

Bij een serie-geschakeld systeem zie je alleen de totale opbrengst. Je ziet dus dat je zonnepanelen allemaal minder gepresteerd hebben, en dat terwijl er misschien maar één zonnepaneel defect is. En welke dat is? Geen idee. Dat is met een serie-geschakeld systeem niet zo eenvoudig te achterhalen. Om dat wel te kunnen achterhalen zullen alle zonnepanelen apart gecontroleerd moeten worden om te onderzoeken welke het niet goed doet.

defecte zonnepanelen opsporen

Weet je welk zonnepaneel defect is? Dit moet je doen:

En als je eenmaal weet welk zonnepaneel defect is, kan je gaan onderzoeken wat er dan precies mis mee is. Is er iets losgegaan in de aansluiting? Is de optimizer (zit alleen op een zonnepaneel bij parallel-geschakelde systemen) misschien kapot? Is er iets mis in de bedrading?

Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken die onze monteurs voor je kunnen achterhalen. Dit doen ze met speciale meetapparatuur. Maar als we met zekerheid kunnen zeggen dat de optimizer goed werkt en er niks mis is met de bedrading, moeten we een stapje verder.

Als je wil weten of een zonnepaneel zelf echt defect is, dan kan dat gecontroleerd worden met een elektroluminescentie camera. Om dit te kunnen zien op de camera wordt stroom aangesloten op het zonnepaneel. Als het zonnepaneel zelf echt kapot is, gaat hij licht uitzenden. Dit licht kan dan door zo’n elektroluminescentie camera vastgelegd worden en dan weten we zeker dat het zonnepaneel zelf kapot is.

Zo zie je maar, dat er van alles mis kan gaan. Gelukkig weten we dit altijd wel te achterhalen en vervolgens ook op te lossen. Want daar gaat het uiteindelijk om, dat we zo snel mogelijk jouw opbrengst weer op het te verwachten niveau hebben!

Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving

Zonnepanelen monteren, zo geregeld!

Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures

Vragen? Aarzel niet, stel ze aan ons!

Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.

Vragen over defecte zonnepanelen opsporen?

Contactformulier