Als je door een willekeurige wijk loopt zie je dat er op steeds meer huizen zonnepanelen liggen. Steeds meer mensen maken de overstap naar verduurzaming en willen graag hun eigen stroom gaan opwekken. Maar wat nou als je een laag energieverbruik hebt? Zijn zonnepanelen dan nog steeds rendabel?
Het rendement van zonnepanelen is vooral afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen en kunnen omzetten in energie. Bij een laag energieverbruik kan het zijn dat je minder zonnepanelen nodig hebt om in jouw energiebehoefte te voorzien. Je verbruikt simpelweg minder energie, dus je hebt minder zonnepanelen nodig om je huishouden van voldoende energie te voorzien.
Bij de aanschaf van zonnepanelen is het wenselijk om rekening te houden met de initiële kosten en de te verwachten terugverdientijd. Zonnepanelen hebben doorgaans een lange levensduur en de besparingen op de energierekening kunnen aanzienlijk zijn, zelfs bij een laag energieverbruik. Het is belangrijk om de kosten van de zonnepanelen en de installatie ervan te vergelijken met de te verwachten besparingen. Het is mogelijk dat de initiële investering niet meteen wordt terugverdiend bij een laag energieverbruik, maar op de langere termijn kunnen de besparingen alsnog significant zijn.
Op dit moment is in Nederland de salderingsregeling nog van kracht met daarbij ook de mogelijkheid om stroom die te veel is opgewerkt terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk tegen een leuke vergoeding. Bij een laag energieverbruik kan je meer stroom terug leveren aan het netwerk, dus dat lijkt voor nu interessant. Maar let wel op; deze regelingen gaan in de komende jaren veranderen dus het is niet interessant om extra veel zonnepanelen te laten installeren om meer stroom terug te gaan leveren.
Wel is het belangrijk om te kijken of je wellicht in de toekomst zelf meer stroom gaat gebruiken. Gaan er bijvoorbeeld verbouwingen plaatsvinden waarbij je verwarmingssysteem elektrisch gaat worden, of ga je elektrisch koken of misschien wil je wel elektrisch gaan rijden. Dan kan het wel interessant zijn om hier alvast rekening mee te houden als je zonnepanelen wil laten installeren.
Concluderend kunnen we stellen dat bovenal het rendement van zonnepanelen afhankelijk van de energiebehoefte, maar ze kunnen nog steeds rendabel zijn bij een laag energieverbruik.
Interago – jouw zonnepanelen specialist in Breda en omgeving
Zonnepanelen monteren, zo geregeld!
Werken bij Interago? Bekijk onze vacatures
Het is moeilijk om op voorhand te zeggen of het rendabel is om zonnepanelen te nemen, omdat dit sterk afhankelijk is van de individuele energiebehoefte en -consumptie. De rentabiliteit van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder:
Energieverbruik: Hoe meer elektriciteit je verbruikt, des te meer potentieel voordeel je kunt halen uit zonnepanelen.
Zonlicht: De hoeveelheid zonlicht die je regio ontvangt, heeft invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Zonnige gebieden zijn doorgaans gunstiger voor zonnepanelen.
Kosten: De initiële investering voor het aanschaffen en installeren van zonnepanelen moet worden afgewogen tegen de verwachte besparingen op de energierekening.
Subsidies en stimuleringsmaatregelen: Sommige landen of regio's bieden subsidies, belastingvoordelen of andere stimuleringsmaatregelen om de aanschaf van zonnepanelen te bevorderen, wat de rentabiliteit kan beïnvloeden.
Terugverdientijd: Het aantal jaren dat nodig is om de initiële investering terug te verdienen via de besparingen op de energierekening is een belangrijke factor bij het beoordelen van de rendabiliteit.
Zonnepanelen hebben zin als je overdag niet thuis bent. Als je niet thuis bent wekken de zonnepanelen nog steeds zonne-energie op.
Hoeveel zonnepanelen kunnen besparen op je energierekening hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal geïnstalleerde panelen, het vermogen van de panelen, de hoeveelheid zonlicht in jouw regio, en jouw energieverbruik. Hier zijn enkele factoren om in overweging te nemen:
Aantal en vermogen van zonnepanelen: Hoe meer zonnepanelen je installeert en hoe hoger het vermogen van de panelen, des te meer elektriciteit je kunt opwekken en besparen.
Zonlicht: De hoeveelheid zonlicht in jouw regio beïnvloedt de energieopbrengst van de zonnepanelen. Zonnige gebieden hebben doorgaans een hogere opbrengst dan gebieden met veel bewolking.
Energieverbruik: Als je veel energie verbruikt, kunnen zonnepanelen een groter deel van je energiebehoefte dekken en dus meer besparingen opleveren.
Teruglevering en salderingsregeling: Als je meer energie produceert dan je verbruikt, kan het overschot aan elektriciteit worden teruggeleverd aan het net. Afhankelijk van de regio waar je woont, kun je mogelijk profiteren van een salderingsregeling, waarbij je de teruggeleverde energie kunt verrekenen met de energie die je van het net afneemt.
Ook bijdragen aan duurzaamheid en je maandelijkse lasten verlagen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken.